Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2020 16:30 - ЦИРКОВИ АРТИСТИ ЩЕ СА РЕДОМ СЪС ЗВЕЗДИТЕ НА ОПЕРЕТАТА В ПРЕМИЕРНАТА ПОСТАНОВКА НА "ПРИНЦЕСАТА НА ЦИРКА"
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.09.2020 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Автор: Иван Върбанов
24 - 09 - 2020 г., София

"Затъжили сме се за светлината в очите на хората, които уважават нашето изкуство, които са част от нашата работа и творчество!". С тези думи директорът на Музикалния театър г-жа Марияна Арсенова посрещна журналистите на специалното медийно събитие, което бе посветено на старта на новия творчески сезон 2020/2021 г.

"Много ми се иска да влезем в една нормалност, която да ни помага да вършим своята работа - да даваме на хората онова настроение, оптимизъм, да ги зареждаме с изключително положителни емоции, да вдъхновяваме нашата публика. Оперетата и мюзикълът са един от най-привлекателните жанрове. Но, независимо, че много институти в страната поставят спектакли в нашия жанр, ние оставаме безспорно на първо място в държавата по качество и висок професионализъм, защото ние сме носителите на традицията и на новото и модерното в тази музикално-сценична ниша", заяви Марияна Арсенова.

Програмата на Музикалния театър, която вече е в продажби, е с близък хоризонт до 31-ви декември, защото колкото и да се полагат усилия за предвиждане напред, задължително е да се отчита епидемичната обстановка в страната.

"Ние мислим и се подготвяме за възможно най-лошото, което може да се случи, но се молим да се случи най-доброто!", заяви сърдечно и откровено Марияна Арсенова.

"Имаме планове! Но за реалната програма и за продажбата на билети сме категорични, че първият условен период напред е до 31-ви декември. Играем на 50% при спазване на всички мерки, които изисква здравното министерство. Те важат не само за публиката, но и за артистите. Предприехме едно леко адаптиране на мизансцените в спектаклите. Стремим се да правим това така, че нашите представления да не търпят голяма промяна, но да бъдат изиграни по такъв начин, че артистите и всички колеги, които участват на сцената, в това число и оркестърът, да бъдат спокойни за своето здраве!", подчерта директорът на Музикалния и балетен център г-жа Арсенова.

Припомни, че към началото на месец март - при затварянето заради бума на КОВИД 19, се е наложило да бъдат върнати билетите на над 700 човека.

"Ние сме културният институт, който не може да зарадва своите зрители от телевизионния екран или онлайн платформите, които позволяват стрийминг на продукцията, защото нашите спектакли са едни от малкото у нас, които се подчиняват на изключително строги авторски права. Съгласно подписаните договори, ние категорично нямаме право на никакво излъчване, а само на сценично изпълнение в залата. По тази причина театърът започна една рубрика онлайн: "Ех, майко майчице, щастлив съм сега!", която представя лицата на Оперетата и откъси от спектакли, които добре се възприемат от зрителите.

image

С МАСКА ИЛИ ПРЕЗ МЯСТО,
НО ВИХРЕНО И СТРАСТНО
ЗАПОЧВАМЕ НОВИЯ СЕЗОН!

Сезонът се открива с посланието, че въпреки пандемията, трупата на театъра иска да вдъхне на своите почитатели оптимизъм и да предаде красотата на своето жизнеутвърждаващо изкуство. Заглавието на концерта, който ще се състои навръх 1-ви октомври - Международният ден на музиката, от 19 часа, е "ВИХРЕНО И СТРАСТНО!"

В откриващото музикално събитие за сезона са подбрани и включени най-веселите, енергични и закачливи мелодии. Ще има много малко конферанс между музикалните номера, за да може публиката да остане без дъх от наслагващото се удоволствие при възприемането на оперетните и мюзикълни хитове.

На 7-ми октомври 2020 г. балет "Арабеск" подготвя 10-тото юбилейно издание на Международния конкурс за съвременна хореография върху българска музика, който е на името на Маргарита Арнаудова. 29-ти октомври е датата, на която ще бъде честването на примабалерината от балет "Арабеск" Теодора Стефанова.

Един от най-изтъкнатите артисти на Музикалния театър - Христо Сарафов, навърши 65 години. Той ще празнува на сцената на 31-ви октомври със специална Гала-вечер.

Отложените спектакли на "Фантомът на операта" и на "Цигулар на покрива" ще се играят през ноември - в два цикъла, по две седмици.

За най-малките зрители е традиционната поредица "Зимни прикази в Музикалния театър", която показва не само царството на приказните герои, но и как артистът се превръща във всеки един от любимите им персонажи. Детските спектакли ще бъдат играни в голямата зала, за да има по-голямо отстояние между децата.

На 28-ми декември е заложено да се проведе 4-ото издание на Новогодишния оперетен бал - в зала 1 на НДК. След огромния успех на "Прилепът" на Йохан Щраус, който се показва на 31-ви декември с томбола, спектакълът ще бъде повторен в унисон със световната традиция за празника на Свети Силвестър (2 януари).

Отложената премиера на "Принцесата на цирка" ще бъде реализирана на 23, 24 и 25-ти октомври. Калмановата музика ще бъде гарнирана с циркови атракциони, гостуване на циркови артисти, включване на откъси от истински циркови спектакли. Като акцент е идеята някои от солистите на Музикалния театър също да изпълняват акробатични номера с висока трудност. Така например, докато изпълняват своите арии и преодоляват високите тонове в ариите си, певците ще трябва да се люлеят или да висят с главата надолу на цирковия манеж.

ЮЛИ ДАМЯНОВ, Главен диригент на Музикалния театър:
"ЩЕ НИ ТРЯБВАТ ГОДИНИ, ЗА ДА ВЪЗСТАНОВИМ ВЪРХА НА ПОСЕЩЕНИЕТО В ТЕАТЪРА!"


"Години ще ни трябват, за да достигнем онова високо ниво на посещаемостта на публиката. Нашите продукти са съпоставими с едни от най-добрите образци в Европа. Този пандемичен удар към театъра бе изключително жесток за всички. Хората трябва да знаят, че в Музикалния театър продължава да се работи, да се твори. Не може да се превърнем в духовни мъртъвци! Ние трябва да живеем, а нашият живот е сцената!", заяви Юли Дамянов.

За концерта на 1-ви октомври Главният диригент на театъра подчерта, че интересното този път е присъствието на творби на Арам Хачатурян. Ще прозвучат и "Валс" из "Маскарад" и "Танц със саби" (балетно изпълнение). Преди финала на празничното събитие ще бъдат изпълнени потпури от популярни заглавия. Концертът ще е изграден само от оперети и мюзикъли.

"В оркестрината ще бъдат максимум 25 човека. Направени са 11 прегради от плексиглас, произведени в ателиетата на Оперетата. Според своето отстояние и широчина те гарантират и максимално добър звук на оркестъра. Тези прегради изиграват положителна роля, доколкото опазват редуцирането и самостоятелността на всеки инструмент при озвучаването", обясни маестро Дамянов.

През пролетта - около 22 април, ще бъде реализирана пиесата "Копче за сън" на Генко Генков. Постановката ще отбележи 100-годишнината от рождението на Валери Петров.

БОРЯНА СЕЧАНОВА, директор на балет "Арабеск":
"ИЗКАЗВАМ МОЕТО ИСКРЕНО ВЪЗХИЩЕНИЕ КЪМ ПУБЛИКАТА, КОЯТО С ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ ВЛЕЗЕ В ЗАЛАТА!"


"Предстои 10-ото юбилейно издание на конкурса за наградата Маргарита Арнаудова. Имахме амбицията да има международно участие, но това трудно ще се случи тази година", обясни Боряна Сечанова.

"Българските хореографи, участващи в заключителния етап на конкурса, са много интересни. Най-ценното е, че наистина постановчиците работят с българска музика и това са съвсем млади композитори - след 1985 - 1990 г. Радвам се, че им подаваме ръка за старта на тяхната кариера. Интересна се получи и работата на хореографите, които работеха в малки групи от 3 до 6 човека", заяви Сечанова.

Конкурсът присъжда две награди: Наградата на публиката, която често съвпада с втората - Наградата на журито. Първият приз е произведение на изкуството, което се закупува от фондация "Калина Богоева". Тази година това ще е литография на големия художник Димитър Киров, предоставена от неговата съпруга Розалия Кирова. Наградата на журито е парична. "Виждаме, че публиката вече оценява съвременния танц в професионален аспект. Възхищавам се на публиката, която с голямо желание се върна в залата. Благодарим им!", обобщи художественият ръководител на балет "Арабеск" Боряна Сечанова.

Държавният музикален и балетен център /под чиято шапка са Музикалният театър и балет "Арабеск"/ е приключил сезона с 3 милиона лева преходен остатък, обясни директорът Марияна Арсенова. "Успяхме да направим няколко ремонта. Алармирахме, че се рушат основите на сградата. По време на пандемията колоните бяха укрепени, дворът - също, проектирахме и изградихме подемник за декори. Купихме си микробус, който е с места 17+ и ще е от полза за кратките разстояния при предстоящи гостувания. Направени са подобрения и са извършени ремонтни работи, които са свързани с отводнявания и отстраняване на проблеми, натрупвани през 70-годишната експлоатация на сградата на театъра. "Радваме се на големия интерес към концерта. Живеем, благодарение на това - какви емоции можем да дадем на своята публика!", обобщи Марияна Арсенова.
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2529295
Постинги: 965
Коментари: 364
Гласове: 673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031